Nätverk som vidgas

I skrivande stund sitter jag på ett café i Göteborg, runt omkring mig sitter ungefär 40 nätverkande personer. Några av dem sitter i grupp och pratar, diskuterar eller snackar allmänt strunt med varandra. Oavsett vad de pratar om eller hur de kommunicerar så utvecklas de ändå som personer och som grupp. Genom att de delar med sig av varandras kunskaper eller tankar så utvecklas de av varandra.

Några andra sitter och nätverkar genom att kommunicera genom sina datorer eller telefoner. De arbetar, pluggar eller bara pratar strunt på sociala plattformar. De kan sitta och kommunicera med någon på andra sidan jordklotet, tack vare dagens teknologi och verktyg på datorn som t.ex. Facebook är det möjligt. Personerna som nätverkar via sådana verktyg utvecklar också sina personligheter och bygger kunskap genom att tillsammans med andra individer på nätet dela med sig av varandras insikter och vetskap om olika ämnen. De nyttjar deras PLN/PLE och samtidigt bygger på dem.

Jag tänker att man var delaktig i sina första PLN som väldigt ung. Första nätverk man deltog i förutom sin familj, var förmodligen klasskamrater i skolan. Det nätverket som man var en del av då kanske inte är aktivt särskilt länge. Man byter klass, skola eller kanske bara växer i från varandra som vänner. I vilket fall så tänker jag att i från det första nätverket som man var en del av har man en skapat en grund. Sedan på bygger man som individ på den grunden genom att man interagerar med nya nätverk och nya miljöer. Nätverken vidgas och utvecklas parallellt med personerna som är delaktiga. Man lär sig av varandra och det är i interaktionen med varandra som kunskapen finns eller skapas.

PLE&PLN3.jpg

I min poster har jag i bakgrunden en världskarta med två ringar som symboliserar de olika PLN som jag är en del av. Den inre ringen visar de nätverk som jag har fysiskt kontakt med utan att behöva använda mig utav något verktyg som en telefon eller dator. Det är de människor som jag träffar näst intill dagligen. Intill ringen har jag skrivit familj, vänner, utbildning och arbete. Det är de gemenskaper som står mig närmst Beroende på var man är i livet så är man i kontakt med någon av dessa grupper. Oftast flera.

”The rhizome is all about middles. The tree is a symbol of hierarchy. It has no beginning or end; it is always in the middle, between things, interbeing, intermezzo.”

”A rhizome has no beginning or end… like the learning process.” – Cormier, D (2011)

Den yttre ringen speglar de nätverk jag kan ta del av utan någon som helst geografiskt sett begränsning. Ta del av via någon av alla verktyg, appar eller plattformar som finns. Därför har jag inom den yttre ringen placerat ett gäng ikoner för sociala medier. Tittar man nog så ser man att det finns ett rutnät inuti båda ringarna. Det ska föreställa det rhizomatiska nätverket. Näst intill alla personer är på något vis, på ett eller flera steg uppkopplade till varandra, via dessa nätverk som hela tiden växer och vidgas.

Jag tänker att i och med utvecklingens raketfart när det gäller teknologi, appar, verktyg och sociala medier och alla dess funktioner så expanderar den inre ringen. Successivt växer den ikapp den yttre ringen. Just nu näst intill kräver den inre ringens nätverk och gemenskaper någon fysiskt kontakt. Men med tiden och teknologin så behövs inte samma fysiska kontakt. Människor startar och har relationer över nätet. Och det blir allt vanligare. I framtiden har den inre ringen vidgats och smälter samman med den yttre ringen.

 


 

Reilly, M.A (2011) Rhizomatic learning, Between the By-road and the main Road, [Blogg] 9 Juni, 2011. Tillgänglig: http://maryannreilly.blogspot.com/2011/06/rhizomatic-learning.html [2018-10-10]

Cormier, D. (2011) Rhizomatic learning – Why we teach? Dave’s Educational Blog, [Blogg] 5 November, 2011. Tillgänglig: http://davecormier.com/edblog/2011/11/05/rhizomatic-learning-why-learn/ [2018-10-12]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: